31 אוקטובר, 2009

הלואין ישראלי


“ליל המסכות”, “ליל המכשפות” ו-”ליל כל הקדושים” הם כמה מהניסיונות לתרגם לעברית את שמו של חג ההלואין, אותו חג אירופאי קדם נוצרי המוכר לכל מי מאיתנו שרואה סדרות אמריקאיות. החג מתקיים ביום האחרון של חודש אוקטובר. במקור היה מדובר בחגיגה לכבוד המתים, מה שקיים ברוב התרבויות. בימינו מדובר בעיקר בחגיגה כיפית של תחפושות, סרטים מפחידים בטלוויזיה ובקיצור מאין גרסה מערבית לפורים עם הרבה כיף לילדים.

האייקון הבולט ביותר של חג ההלואין הוא, כמובן, ה-Jack O Lantern, פנס הדלעת המפורסם. מקור המנהג הוא, ככל הנראה, בהצעת מנחה מהיבול עבור רוחות המתים יחד עם פנס כדי להאיר את דרכם. במקור היו מכינים את ה-jack O lantern מגולף מירקות שונים, בעיקר לפת, אולם כאשר הגיעו המהגרים לאמריקה והמשיכו לקיים את המנהג הם מצאו כי דווקא הדלעת, שהייתה נפוצה באזור, נוחה יותר לגילוף הפנס. פשוט פותחים את הגג, מוציאים את התוכן בעזרת כפית ומגלפים פרצוף מפחיד אך משעשע ואז אפשר להשתמש בשאריות כדי להכין פשטידת דלעת לכבוד החג.

עם התפשטות החג לאזורנו וריבוי מסיבות ההלואין הישראליות בסביבות ה-31 לאוקטובר, חשבתי להכין jack O lantern ישראלי. וכמו בפנס הדלעת האמריקאי, רציתי להשתמש ביבול המזוהה עם אזורנו. הרימון ניראה לי הבחירה האידיאלית ליצירת ה-jack O lantern המזרח תיכוני שלי. הצורה מתאימה ויש לו קליפה מוצקה שתשמור על צורתה לאחר שנרוקן אותו. התוצאה הייתה די מעניינת.

פנס דלעת

פנס רימון להלואין

הוראות ההכנה לפנס רימון להלואין:

1. קונים רימון גדול, יפה ואדום. זה בהחלט נחמד שהלואין נופל בדיוק בעיצומה של עונת הרימונים.

2. לפני שמתחילים לעבוד חשוב מאוד לא ללבוש את בגדי השבת שלכם בזמן העבודה. אם הרימון ישפריץ, והוא אכן ישפריץ, זה כתם שלא יורד. בכלל, אני ממליץ לעשות את כל העבודה בעירום ואחר כך ישר למקלחת.

3. מנסרים את החלק העליון ומורידים את ה”כובע”. מנקים אותו מהזרעים, שוטפים, מנגבים ואז, תוך כדי שמירת צורתו של ה”כתר”, יוצרים במרכזו חור שיהפוך את הכתר לארובה נחמדה. חשוב גם לנקות את השערות הקטנות הללו שתמיד מתחבאות בתוך הכתר.

4. בעזרת כפית, מתחילים לנקות את התוכן בצורה אסרטיבית אך עדינה על מנת לא לפגוע בקליפה. אין דרך להציל את כל הזרעים וסביר להניח שתקבלו הרבה מיץ רימונים בדרך. כאשר מגיעים לתחתית, תמצאו שיש הרבה זרעים סרבנים שאוהבים להתחבא בדפנות. פשוט תמעכו אותם עד שכל המיץ יצא.

5. שוטפים את פנים הרימון, מנערים בעדינות ודוחסים פנימה מגבת (שתהיה מעתה מוכתמת לכל החיים).

6. ועכשיו מגיע החלק הכיפי: בעזרת סכין יפנית, מגלפים את הפרצוף. אחרי כמה זמן תמצאו ששולי החתכים מקבלים צבע שחור שהופך למן קו מתאר יפיפה.

7. מדליקים נר שולחן שטוח (מהסוג שמגיע בתוך צלוחית פח קטנה והופך לנוזל לאחר שמדליקים אותו), מניחים את הנר בתוך הפנס ומכסים עם החלק העליון. אם עבדתם נכון, הארובה שבתוך ה”כתר” אמורה להיות בדיוק מעל הלהבה.

והרי לכם jack O lantern ישראלי.

ולאלו מכם שבכל זאת אוהבים דלעת, אני אנצל את ההזדמנות כדי להציג את המתכון שלי למרק דלעת. האמת היא שזה מתכון כל כך פשוט שהוא מיועד לאנשים שממש לא יודעים לבשל, אבל מכיוון שדלעת היא ירק עם כל כך הרבה טעם באמת שלא צריך להתאמץ כל כך בשביל לעשות ממנה משהו טוב.

מרק דלעת

מצרכים:

2 קילו דלעת

1 וחצי כפות מלח

2 כפות שמן זית

מפרידים את הדלעת מהקליפה, חותכים לקוביות ושמים בסיר. מוסיפים מים, אבל לא לכסות לגמרי את הקוביות במים. שיבצבצו קצת מעל פני המים. מוסיפים את המלח והשמן, שמים על אש גבוהה ומכסים. לאחר שהמים הגיעו לרתיחה מורידים לאש נמוכה ונותנים להתבשל עוד 40 דקות. לאחר מכן לוקחים כף גדולה ומועכים טוב טוב את הקוביות. מערבבים ומבשלים על אש קטנה עוד 10 דקות וזהו, מוכן.

אם כן, אני בטוח שבין המתכונים, המסיבות והסרטים המפחידים שבטח ישימו בערוצי הסרטים יהיה לכם הלואין ישראלי חביב. אז שיהיה לכם חג שמח.

אין תגובות: